Detta inlägg är översatt, orginalinlägget finner du här!
"The Specific Carbohydrate Diet (SCD) är en grupp av livsmedel som är kornfria, sockerfria, stärkelse fritt, och obearbetat. När man eliminerar många livsmedel som är giftiga och skadliga för matsmältningen ur dieten kvarstår ett naturligt sätt att äta som är extremt näringsrikt och representativt för vad våra förfäder åt.
Att äta SCD är ett sätt att "starta om" din matsmältning och ger dig ett övergripande hälsouppsving. Kosten kommer förmodligen hjälpa dig må bättre än någonsin, även om du inte har några tarmskador. Men om du är en av de lyckliga få som behöver stöda din matsmältning är denna diet skapad speciellt för dig.
Var kommer SCD ifrån?
Principerna för SCD fastställdes av Dr Sidney Valentine Haas, när han behandlade celiaki och andra IBD-patienter på 1950-talet. En av hans patienter var Elaine Gottschalls dotter som då var mycket sjuk med ulcerös kolit. Dr Haas hjälpte Elaines dotter att uppnå varaktigt tillbakadragande genom kost och användning av fermenterade livsmedel.
Elaine Gottschall dedikerade sedan sitt liv för att utforska dieten och magkopplingen. Hon myntade namnet Specific Carbohydrate Diet och släppte vetenskapen och grundreglerna i sitt livsverk "Breaking the Vicious Cycle, Intestinal health through diet".
Att bryta den onda cirkeln är anledningen till att vi är här i dag och vi är mycket tacksamma för allt det hårda arbete som Elaine lagt ned på detta, och vi tycker alla borde äga ett exemplar eller två.
Vilken Vetenskap ligger bakom SCD?
Dietens riktlinjer bygger på det faktum att inte allas matsmältningskanaler har utvecklats för att optimalt smälta komplexa kolhydrater och andra konstgjorda livsmedel som socker. Huvudprincipen i kosten är att kolhydrater klassificeras efter deras kemiska struktur; de är monosackarider, disackarider eller polysackarider. Under dieten tillåts bara kolhydrater av typen monosackarid att ätas, då de andra kräver extra "matsmältnings-steg" för att bryta ner de kemiska bindningarna till monosackarider.
Någon mat som inte är ordentligt smält orsakar bakteriell-och jästöverväxt i tarmkanalen då de osmälta kolhydraterna är vad de livnär sig på. Detta startar en kedjereaktion av överskottsgifter och syror som orsakar irritation av tunntarmens celler, skadar dem och orsakar nedsättning av tarmens upptagningsförmåga som ger ytterligare skjuts i cykeln.
Kosten är en helt naturligt sätt att bryta denna onda cirkel av bakteriell-och jästöverväxt genom att eliminera de livsmedelskällor som dessa livnär sig på. Genom att arbeta för att återställa tarmfloran till normala nivåer får tarmkanalen börja reparera eventuella skador av sig själv.
Hur fungerar SCD?
Genom att eliminera komplexa kolhydrater, laktos, sackaros och andra konstgjorda ingredienser från matsmältningen, får kroppen äntligen börja läka. I takt med att tarmflorans nivåer börjar stabiliseras, minskning av irritationer från osmälta livsmedel, gifter och andra konstgjorda ingredienser gör inflammation reträtt.
Detta åstadkommes genom att man börjar dieten med extremt lättsmälta, naturliga livsmedel. Denna "intro diet" startar den helande processen och sedan läggs mer komplexa livsmedel tillbaka i dieten mycket långsamt. Genom att noggrant lägga livsmedel tillbaka till kosten blir protokollet individuellt anpassat till varje persons tillstånd vad gäller skador och matsmältningsförmåga.
Detta inlägg är översatt, orginalinlägget finner du här!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar